Оновлення щодо «Аркона Газ-Енергія»

Ewnell Energy, група яка котирується на AIM Лондонської біржі та займається газовидобутком, пропонує інформацію щодо судової справи в Україні стосовно спеціального дозволу на видобуток вуглеводнів на Свистунківсько-Червонолуцькому родовищі (Полтавська обл., Україна), яким володіє ТОВ «Аркона Газ-Енергія», придбане Enwell Energy в березні цього року (оголошення від 24 березня 2020).

Як і було заявлено 3 липня 2020 року, ПАТ «Укрнафта» як позивач розпочало судовий процес проти Аркони як відповідача, в ході якого Укрнафта заявила про неправомочні процедури, які мали місце при видачі ліцензії Арконі у травні 2017 року. ПАТ «Укрнафта» було попереднім власником спеціального дозволу на розробку цієї площини, проте він втратив чинність до того, як було видано нову ліцензію. Аркона в цьому процесі оскаржує претензії позивача та розцінює такі заяви як безпідставні та неправомірні.

На початку липня 2020 року Суд першої інстанції в Україні оголосив рішення, прийняте на користь ПАТ «Укрнафта», і пізніше надав повний текст рішення та його письмову аргументацію, в якій йшлося, що видача ліцензії була незаконною, а значить спеціальний дозвіл – недійсний.

Компанія та Аркона за участю консультантів з правових питань в Україні уважно вивчили рішення та аргументацію суду і побачили серйозні аргументи на користь подачі апеляції. До цих аргументів належить і той факт, що предмет цієї судової суперечки, включаючи чинність ліцензії, вже розглядався Верховним Судом України в подібній справі у жовтні 2019 році за участю, між іншими, ПАТ «Укрнафта» та Аркони, і ліцензія була визнана дійсною.

Відповідно, Арконою було подано апеляцію до Апеляційного адміністративного суду м. Києва. До результатів розгляду апеляції, ліцензія залишається діючою.

За умовами договору про купівлю Аркони, половина платежу (розбитий на два рівних транші) до сплати за актив була відстрочена та буде виплачена лише у випадку задоволення певних умов, включаючи позитивні рішення у судових процесах так само, як і певні інші умови, з подальшим уточненням, що жоден з траншів не буде виплачено, якщо не буде задоволено умови для сплати відстрочених платежів.

Крім того, до офісів компанії в Києві та Яхниках, де розташовані Мехедівсько-Голотовщинське та Свиридівське родовища, навідались представники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Вони шукали документи, пов’язані з кримінальним розслідуванням НАБУ проти Державної служби геології та надр щодо видачі ліцензії в травні 2017 року. Пошуки документів в компанії в цілому обумовлені придбанням Аркони в березні 2020 року.