Виробничі результати Enwell Energy за 1 квартал 2021 року

Британська компанія Enwell Energy plc оголошує виробничі результати 1 кварталу 2021 року.

За звітний період сукупний обсяг видобутку та виробництва компанії виріс на 1,5% проти 1 кварталу 2020 року завдяки новим об’ємам видобутку з нових свердловин №54 та №25 Свиридівського родовища. Вони були введені в роботу в травні 2020 року та лютому 2021 року відповідно і компенсували природний спад видобутку на родовищах.

Свердловину №25 на Свиридівському родовищі було пробурено глибиною 5 320 м. Було проведено перфорацію на горизонті В-22 (5 184 – 5 190 м глибина) візейського ярусу, а після успішного випробовування свердловину було введено в роботу. Наразі її дебіт складає приблизно 1,9 млн куб. футів/добу газу та 70 барелів/добу конденсату (413 бне/добу сумарно).

У лютому 2021 року компанія розпочала буріння свердловини №29 на Свиридівському родовищі. Проєктна глибина складає 5 450 м. Буріння заплановано завершити до кінця 3 кварталу 2021 року. У разі успішних випробувань вона буде введена в роботу в 4 кварталі 2021 року. Ця свердловина, перш за все, розвідувальна та націлена на горизонт В-22, так само як і на дослідження горизонтів В-21 та В-23 візейського ярусу.

На додаток, триває підготовка до реконструкції тимчасової замірно-сепараційної установки (ТЗСУ) Мехедівсько-Голотовщинського та Свиридівського родовищ. Завершено стадію проєктування і наразі проходять закупки необхідного обладнання. У ході модернізації буде оновлено установку зі стабілізації конденсату, що збільшить виробничі потужності, а також значно збільшено ємності резервуарного парку. Цей проєкт має на меті загальне підвищення ефективності роботи ТЗСУ та збільшення обсягів виробництва скрапленого пропан-бутану. Початок робіт заплановано на середину 2021 року.

На Васищівському родовищі було проведено капітальний ремонт свердловини №10 з метою переведення її на вищезалягаючий горизонт. Також тут продовжується розробка проєкту з буріння пошукової свердловини для вивчення перспектив видобутку на Введенській структурі.

На Свистунківсько-Червонолуцькому родовищі в 2021 році серед іншого передбачається проведення сейсморозвідувальних робіт 3D на території площею 150 км2 та буріння свердловини №4.

Нагадаємо, 24 березня 2020 року компанія придбала 100% акцій ТОВ «Аркона Газ-Енергія», яке володіє спеціальним дозволом на видобуток вуглеводнів на Свистунківсько-Червонолуцькому родовищі. Пізніше, 3 липня, 31 липня, 30 вересня та 23 листопада 2020 року мали місце процесуальні дії між ПАТ «Укрнафта» (позивач) та Арконою (відповідач), в яких Укрнафта зробила заяву про нібито порушення процедури видачі ліцензії Арконі в травні 2017 року. Укрнафта була попереднім власником спеціального дозволу на розробку цієї площини, проте він втратив чинність до того, як було видано нову ліцензію. Аркона в цьому процесі оскаржувала претензії позивача.

У липні 2020 року суд першої інстанції в Україні прийняв рішення на користь Укрнафти, яким видача спецдозволу на розробку Свистунківсько-Червонолуцького родовища визнавалась незаконною і, відповідно, спеціальний дозвіл – недійсним. Однак у вересні апеляційний суд задовольнив апеляцію Аркони стосовно відміни цього рішення. А в лютому 2021 року Верховний Суд України підтвердив рішення Апеляційного суду, визнавши аргументи касації Укрнафти безпідставними.

«Ми раді повідомити про ще один вдалий квартал, із стабільними об’ємами видобутку та успішним завершенням буріння свердловини №25, яку було завершено раніше строку та безпечно. Ми також чекаємо на безпечне та ефективне завершення буріння свердловини №29 на Свиридівському родовищі, яка, сподіваємось, продовжить успішну розробку наших родовищ. Більш того, останнє рішення суду щодо спеціального дозволу на Свистунківсько-Червонолуцьке родовище дало нам змогу розпочати проєктування подальшої розробки цього активу», – прокоментував Сергій Глазунов, Генеральний директор Enwell Energy.

Детальніше результати 2020 року в розділі Регуляторні новини (англ. мова).